Capcana atentatelor din Belgia

Ceea ce s-a întâmplat în Belgia este regretabil, iar un lucru este sigur: nu trebuie să avem milă față de acele persoane care, indiferent de motive, plănuiesc sau recurg la acte teroriste!

Ceea ce nu trebuie să facem este să cădem în capcana urii împotriva unei întregi comunități religioase, adică exact ce urmăresc aceste grupări care încurajează radicalizarea și susțin astfel de gesturi. Terorismul face victime nu doar în comunitățile creștine, comunitățile musulmane din toată lumea fiind la fel de puternic lovite de acest fenomen.

M-am simțit extraordinar atunci când am călătorit în țări musulmane, iar câțiva dintre cei mai admirabili oameni ce i-am cunoscut trăiesc sau provin din astfel de comunități. Îmi este însă teamă de ceea ce se poate întâmpla în anii ce vin: a promova diferențe între două comunități și a susține ideile celor care pun la colț toleranța reprezintă un imens risc de a contribui la nașterea unor mișcări extremiste la noi acasă. Istoria primei jumătăți a secolului trecut este un episod negru a ceea ce se poate întâmpla într-o asemenea situație și o lecție din care trebuie să învățăm că doar prin cooperare putem rezolva o astfel de problemă precum terorismul.

Distribuie
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+

Marian Mănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *