Oscar 2016 / Spotlight – despre lupta împotriva unui întreg sistem

Spotlight prezintă  investigația de Pulitzer a celor de la The Boston Globe în cazul abuzurilor sexuale ale unor zeci de preoți ai Bisericii Catolice. Începând de la finalul anului 2001 și continuând pe tot parcursul anului 2002, peste 600 de articole au văzut lumina tiparului, rezultatul fiind punerea sub acuzare a 249 de membri doar in Arhiepiscopia Boston. În alte 203 comunități catolice din SUA și restul lumii au fost descoperite ulterior cazuri asemănătoare cu cele investigate de echipa „Spotlight” din cadrul Boston Globe.  

„Biserica gândește în secole”, este una din replicile care îți rămân în minte. Pentru că tot în secole este datată și experiența instituției de a mușamaliza și de a ține la distanță orice sentiment advers. Doar că echipa de jurnaliști care a derulat investigația a avut nu doar răbdarea, ci și obiectivul clar stabilit de a nu lăsa vreo urmă de îndoială asupra nivelului de putrefacție al întregului sistem. Unul prin care cei supuși abuzurilor nu cădeau victime doar actului în sine, ci au fost și blocați cu succes să dezvăluie societății motivul suferinței lor.

Comunitatea Catolică e zguduită, Arhiepiscopul Bernard Law, principalul „actor” în dezvăluirile din cadrul investigației, își dă demisia – „Circumstanţele deosebite ale acestui timp cer o despărţire tăcută. Vă rog să mă amintiţi în rugăciunile voastre!”. Nimic altceva de spus decât faptul că în schimbul căinței sale, Law e adus la doi pași de Papa Ioan Paul al II-lea – la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma. Scandalul trece, rangul se păstrează.

Tabloul este completat de faptul că inclusiv persoanele apropiate celor abuzați deveneau adesea „complici” ai clerului. O replică memorabilă este aici cea a unuia dintre abuzați, întrebat despre reacția părinților atunci când reprezentanții bisericii au venit pentru a le obține tăcerea. „Mama? Le-a oferit prăjituri!”.

Echipa Spotlight există și în 2016. Iar filmul Spotlight arată încă o dată lumii întregi de ce există nevoia jurnalismului bine făcut. La vremuri noi, jurnalismul de investigație trebuie salvat de tăierile aduse de revoluția din mass-media și protejat în goana după senzațional. Adevarul este unul singur.

 

 

Recomand scrierea lui Cătălin Tolontan pe marginea filmului.

 spotlight-2015-directed-by-tom-mccarthy-movie-review

Distribuie
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+

Marian Mănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *