TRAVEL HACKS (II): Bilete de avion ieftine – unde le găsim?

Făceam gălăgie într-un articol precedent despre faptul că e mai ieftin să ajungi din București la Milano cu avionul, decât la Timișoara cu trenul. Și nu doar atât, ci uneori s-ar putea să îți fie mai ieftin să bei o caipirinha pe plajele din Rio decât să te plimbi dus-întors cu autocarul pe rutele spre UK. Încă sunt surprins cât de pline sunt autocarele care pleacă în afara țării, la prețuri nesimțite.

Dar să revenim la mersul cu avionul. Nu e greu să găsești bilete ieftine, dar nevoie de ceva răbdare este. Și flexibilitate, desigur. Astăzi scriu despre paginile web pe care le putem găsi, iar la povestea cu flexibilitatea o să revin mai pe larg.

Varianta ușoară și rapidă

Pagini de internet care oferă „deal-uri” direct pe tavă

Există oameni pe lumea asta care au pasiunea de a căuta prin sistemele de rezervări. Uneori găsesc prețuri atât de mici, încât decid să le împărtășească și cu alții. Eu am descoperit mai întâi www.holidaypirates.com, care însă s-a reprofilat și merge acum mai mult pe vânzare/promovare de pachete turistice. Frecventez astăzi și recomand cu încredere să urmăriți www.fly4free.com, www.flynous.com și www.travelfree.info. Acolo veți găsi zilnic exemple de zboruri la prețuri sub cele ale pieței.

Bali la 300 de euro, America de Sud la 200, USA de multe ori sub 300 – cam asta puteți prinde dacă aveți răbdare. Trebuie avut totuși în vedere că aceste bilete au aeroporturi de plecare din diferite colțuri ale Europei, deci va trebui să reușiți să le conectați cu zboruri de la noi din țară, dar acest lucru este facilitat astăzi de numarul mare de curse low-cost spre marile orașe europene. Perioadele de călătorie sunt, de asemenea, destul de restrânse, dar rareori tarifele respective apar cu titlu de last-minute, astfel încât să nu aveți timp să vă ocupați de alte detalii administrative care să vă facă posibilă plecarea.

Skyscanner.com

Poate cel mai ușor de folosit motor de căutare, Skyscanner îți permite, printre altele,  să cauți cele mai bune prețuri în următoarele 12 luni la zborurile pe o anumită destinație, dar și toate destinațiile posibile dintr-un anumit loc (țară, oraș sau aeroport), ordonate începând cu cel mai mic preț.

Atenție însă, Skyscanner este un agregator de prețuri oferite de către alte companii online de rezervări, astfel că biletul final va trebui să îl cumpărați de la acestea sau, recomandat, direct pe pagina de internet a companiei!

skyscanner

Variantele ceva mai dificile

Direct pe site-ul de internet al companiei

În cazul companiilor low-cost, cel mai bun sfat este acela de a căuta direct pe pagina de internet a companiei. Deși Skyscanner a introdus recent inclusiv o opțiune care îți arată prețuri rezultate prin conectarea unor zboruri low-cost spre anumite destinații, cea mai eficientă metodă spre a obține prețuri mici rămâne aceea să vă „jucați” direct pe site-urile companiilor.  Pentru a vă oferi exemple de destinații spre care veți putea obține rezultate bune în acest fel, aș putea numi Marocul și Tenerife. Deși nu există zboruri directe de la noi în țară, ambele destinații pot fi ușor conectate cu tranzit pe aeroporturi precum Milano Bergamo, Roma (Ciampino), Londra (Luton și Stansted), Paris Beauvais, Bruxelles Charleroi, Madrid, Barcelona.

Ryanair, care în această perioadă își extinde operațiunile din România, a introdus recent un modul util pentru vânătorii de prețuri bune. Acesta are ca opțiune introducerea aeroportului de plecare, introducerea bugetului existent la dispozitie, iar căutarea îți oferă toate destinațiile care se încadrează în bugetul tău pentru perioada selectată.

Cea mai bună perioadă de a căuta bilete la companiile low-cost este cu aproximativ 3-5 săptămâni înainte de zbor, iar pentru a obține cel mai bun preț se merită să urmăriți modul în care acesta variază pe parcursul a câteva zile.

ryanair

La Wizz Air, un indicator bun pentru a vedea dacă există șanse ca prețul să mai scadă față de cel afișat este să urmăriți încărcarea aeronavei. Acest lucru îl faceți prin a selecta zborul dintr-o anumită zi și a avansa cu rezervarea până la opțiunea de selectare a locului în avion, precum în  imaginea de mai jos. În acest exemplu, eu am numărat 88 de locuri (aproape jumatate din cele 180 ale aeronavei) care sunt deja vândute pentru zborul București – Dubai din 19 martie, iar prețul este momentan  cu mult mai ridicat peste cele din respectiva perioadă. Luând în considerare încărcarea aeronavei, este posibil să vedem doar o mică scadere a prețului pe interval de 3-5 zile (maxim 50 lei). Dacă gradul de ocupare pentru data de 19 martie era de doar 1/3 din capacitate, scăderea de preț în următoarele zile era una sigură.

wizz19martie

calendar

Motoare de căutare avansate

Unul din motoarele aflate la dispoziția publicului larg și testat personal de-a lungul timpului este ITA Matrix Airfare Search, folosit adesea și de vânătorii de prețuri care se află în spatele site-urilor menționate în prima parte a articolului.

Opțiunile de căutare sunt extrem de avansate și îți permit, de exemplu, să setezi ca alternative pentru aerogara de plecare și sosire toate celelalte aeroporturi de pe o rază de 3200 de kilometri.  Având în vedere că o asemenea optiune este extrem de utilă la zborurile long-haul (pe distanță lungă), îți oferă posibilitatea, de exemplu, să cauți toate plecările de pe aeroporturile europene spre sute de aeroporturi de pe continentul de destinație.  De asemenea, ITA Matrix este de ajutor și atunci când încerci să îți stabilești un traseu format din mai multe segmente (multi-city).

loco

Distribuie
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+

Marian Mănescu

4 Comments

  1. Am ajuns din greșeală la articolul tău și aș vrea să adaug și eu o posibilitate.

    Pentru cei care au îndrăzneala să fie spontani, există secretflying.com, cu oferte last minute sau erori de prețuri de pe site.

    Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *