Pentru cine vor bate clopotele, Dacian?

Echipa lui Cioloș oferă, după mult timp, puține șanse de a vedea de la distanță lipsuri în pregătirea anterioară a celor care au primit girul de a fi numiți în fruntea ministerelor.

Pe de altă parte, există deja câteva întâmplări care pun mari semne de întrebare cu privire la logica prin care s-au repartizat aceste portofolii. Întâmplări a căror consecință ar putea fi exact generarea a destule motive opiniei publice pentru ca în urmatorul an să se nască constant polemici în jurul noului Guvern. Puțini sunt cei care ar fi în măsură să ofere păreri avizate cu privire la componența acestuia, dar suntem mulți cei care ne-am dori un an de normalitate. Sunt destule indicii că, oricare va fi prestația tehnocraților lui Cioloș, șansele de a avea un liniștit mers al lucrurilor sunt minime.

Au fost și rămân în picioare câteva lucruri de dorit de la echipa noului prim-ministru:

1. Stabilitate şi lipsa unor controverse
Primul luft a fost propunerea lui Baciu, judecat pe nedrept pentru pozele din vremea în care își câștiga existența ca manechin, dar analizat mult prea puțin din perspectiva de satelit al lui Cristian Bușoi. A urmat un mod la fel de hilar de a-l retrage din lista de propuneri.
Doar că meciul cu opinia publică din cazul Baciu a fost doar încălzirea pentru Cristina Guseth. Strania poveste a d-nei de la Freedom House a fost o schiță perfectă a modului în care cineva care pare a fi un bun profesionist poate fi demolat peste noapte.
Cristina Guseth nu doar că nu are dreptul printre studii, dar expertiza ar fi trimis-o poate într-o compatibilitate mai mare cu alte portofolii decât cel de la justiție. Chiar și retrasă, rămâne o pată de amatorism prin propunerea unei persoane despre care a reieșit că ar fi avut nevoie de ceva timp pentru a învăța destule lucruri de bază despre acel sistem al cărei bun manager își dorea să fie.

2. Dezvăluirea adevăratei stări a națiunii
Strada a vrut schimbare, iar guvernul de tranziție nu va putea să facă nimic peste noapte. Ce trebuie și se poate face este a se alinia o altă atitudine și o mai mare deschidere spre transparență. S-a pus de destule ori punct în 26 de ani, s-a luat de de tot atâtea ori de la capăt, însă de data aceasta ar fi timpul să cunoaștem și care este nivelul unde s-a pus ultima oară punctul.
Cioloș are șansa de a fi primul-ministru care să ne arate, argumentat, tot ceea ce s-a făcut bine și ceea ce s-a greșit în toți cei 26 de ani, spre a se stabili care este fundația pe care se va construi în vederea ciclului 2016-2020.

3. Formarea unui schelet al viitorului Guvern
Din nou, un an e prea puțin pentru ca oamenii din echipa Cioloș să genereze schimbări, dar destul pentru ca aceștia să se impună în fața partidelor spre a îi menține în funcție și dincolo de 2016. Declarațiile de complezență nu garantează lansarea de către politic a unui razboi rece prin care va încerca să arate că este mai eficient ca ministerele să aibă în frunte oameni din rândurile sale. Raidurile de la audieri ar fi doar începutul și trebuie avut în vedere că tehnocrații lui Cioloș nu au arme politice pentru a riposta, ci scut va trebui să le fie competența și abilitatea de a-și juca un număr redus de cărți. Sună idealist, dar e important pentru noi toți ca măcar câțiva dintre aceștia să-și castige scaunul și în echipa guvernamentală ce va fi înaintată după alegerile de la anul, indiferent de cine vor fi câștigate acestea.

Deocamdată, de la momentul desemnării sale de către Klaus, goana între partide și ziua audierilor din Parlament, Dacian Cioloș pare să se mulțumească (și se arată) cu imaginea băiatului bun care vine de la Bruxelles să plimbe în siguranță corabia de-a lungul insulei. El însuși s-a așezat confortabil într-un fotoliu de partener al Parlamentului și al lui Klaus Iohannis, dar cheia este să își onoreze și statutul de partener al vocilor din săptămâna post-Colectiv, primit în urma acceptării de către opinia publică a desemnării sale.

Băiatul bun de la Bruxelles trebuie de astăzi să bată și clopotele. Cât pentru noi și cât pentru ei, vom afla!

Dacian-Ciolos-spune-ca-la-Comisia-Europeana-se-stie-de-coruptia-din-domeniul-accesarii-fondurilor-europene

Distribuie
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+

Marian Mănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *