Să ne pese de Africa! Pericolul Boko Haram

Cel puţin 32 de persoane au murit şi alte 80 au fost rănite în urma unei explozii la o piaţa din oraşul Yola, din nord-estul Nigeriei. Aceasta a fost una din știrile dimineții de azi, 18 noiembrie 2015.  În ianuarie, pierdute printre relatările de la Charlie Hebdo, au fost știrile privind masacrul de la Baga, în care au fost omorâte peste 2000 de persoane. Se mai adaugă rapirile frecvente, cel mai important episod fiind al celor 276 fete rapite la Chibok. Iar acestea sunt doar barbariile care ajung să fie prezentate opiniei publice.

ISIS ține prima pagină în ultimul an, ascensiunea sa fiind un rezultat al inconsecvenței actorilor internaționali în lupta dusă împotriva terorismului după anul 2001. Cu un ochi asupra a ceea ce se întâmplă în Siria și Irak, cu celălalt încercând să ne apărăm în Europa, se pierde din vedere ascensiunea Boko Haram și pericolul ce l-ar constitui expansiunea acestei organizații înspre zona de nord a Africii, inclusiv Europa.

Ce este Boko Haram?

Organizație teroristă,  care dă dovadă de o cruzime extremă a membrilor acesteia. Militează pentru introducerea Sharia și împotriva culturii occidentale.

S-a născut pe bazele filialelor Al Qaeda din Maghreb și sunt prezenți momentan în Nigeria, Niger, Camerun, Benin și Ciad. Se estimează că ar avea în acest moment până în 10 000 de membri, organizați în celule.

De unde vine pericolul?

Boko Haram este cel mai important aliat ISIS, preluând însemnele și o parte din crezul de luptă al acestora. Ar putea deveni pe viitor principalul punct de operațiuni al ISIS în cazul în care capacitatea de luptă din Siria și Irak va fi redusă considerabil de intervenția forțelor internaționale.

Răspunsul internațional este mult prea timid momentan, de unde și temeri că organizația are condiții pentru a se dezvolta. Ajutorul oferit coaliției formate din statele africane pe teritoriul cărora Boko Haram își desfășoară activitatea este unul încă inconsistent, problema fiind considerată prioritară doar de Franța, care a trimis cel mai mare contingent de trupe în zonă.

Michelle-Obama-Bring-Back-our-Girls

Michelle Obama s-a implicat în campania internațională împotriva răpirilor de la Chibok. “Bring back our girls” a produs însă ecou doar pentru scurt timp în problema Boko Haram.

 

 

Distribuie
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+

Marian Mănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *