Pe scurt, despre protestul de la Timisoara (4 noiembrie 2015, brut)

  • Participare de aproximativ 3500 de oameni, vârful fiind atins în jurul orei 20.00. Puțin dezamăgitor, având în vedere că Timișoara a stat pe tușă în seara precedentă, când în Piața Operei s-a aflat un grup destul de restrâns. Unele surse (Realitatea TV) au anunțat un număr de aproximativ 5000.
  • Mesajele de pe bannere au fost împărțite. Multe exprimau solidaritatea cu victimele din Colectiv, dar acestea au fost întrecute ca număr de cele îndreptate împotriva clasei politice. Au fost vizate în primul rând cele două mari partide, PSD și PNL.
  • În jurul orei 19.15 s-a mers înspre Primărie, de unde s-a revenit peste aproximativ jumătate de oră. Nu s-a scandat împotriva politicienilor locali, deși aceștia intră cu siguranță în profilul politicianului vizat în aceste zile (link 1, link 2, link 3). Update: se pare că au fost la un moment dat și scandări împotriva primarului Robu.
  • „Anticipate!”, „Demisia!”, „Jos Guvernul!”, Jos Parlamentul!”, „Toți sunteți la fel!”, „DNA să vină să vă ia!”, printre principalele scandări.
  • S-a simțit lipsa unor lideri care să conducă mișcările. Multe momente moarte, lipsa unei direcții  clare.
  • Niște nesimțiți aflați la Operă și-au găsit să se holbeze vreo 15 minute de la balcon. Alți nesimțiți și-au găsit să arunce cu o sticlă de apă înspre ei.
  • Conform www.pressalert.ro, site care trebuie menționat totuși că are orientare de stânga,  mai mulți membri ai PNL s-au postat în primele rânduri ale mulțimii, printre care revoluționarul Lucian Căldăraru, șeful de cabinet al deputatului Cornel Sămărtinean și unul dintre inițiatorii tuturor mișcărilor de stradă organizate de PNL, Beniamin Lupu. Ultimul, care a „răpit” și unele proteste din noiembrie 2014, a fost alungat cu huiduieli în jurul orei 18.50. Am putut identifica și reprezentanți ai PMP, care au avut însă o atitudine pasivă.
  • Mulți puștani de 13-15 ani, care au înțeles că ceva e necurat la mijloc și s-au implicat pentru ceva ce au auzit că e de bine – democrația.
  • Revoltă însoțită de lipsă de speranță în privirile oamenilor.

(Credit foto: Opinia Timișoarei)

Proteste Timisoara Piata Victoriei 4 noiembrie

Distribuie
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+

Marian Mănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *