Cinci motive pentru a îți da demisia într-un stat civilizat

O scurtă trecere printre câteva situații care au determinat plecarea unor politicieni străini din scaunul călduț al funcției. În replică, cred că pentru țara noastră ar fi nevoie de un top al rușinii celor care refuză să arate că au macar un strop de onoare.

 

1. Ryoto Nonomura, consilier local din Japonia

Cea mai spectaculoasă demisie este de departe cea a japonezului Ryoto Nonomura, consilier local din orasul Hyogo, după ce a fost acuzat în 2014 că ar fi delapidat din fonduri publice echivalentul a 30.000 de dolari pentru călătorii în interes personal.

 

2. Karl-Theodor zu Guttenberg, ministru al Apărării (Germania)

Prins în 2011 că și-a plagiat lucrarea de doctorat, Guttenberg a demisionat la mai puțin de o săptămână după ce presa a publicat dovezi în acest sens. Acesta a părăsit toate functiile politice, solicitând o anchetă rapidă a parchetului și recunoscând încălcarea normelor de etică. Nu și-a mai reluat cariera politică ulterior acestui moment.

 

3. Henriette Kjaer, ministru pentru Familie și Consumatori (Danemarca)

Daneza a demisionat în 2005 pentru că partenerul său de viață nu plătise ratele pentru mobila cumpărată de la IKEA. Deși se pare că ea nu cunoștea existența respectivelor datorii, Henriette Kjaer a considerat că este necesar să demisioneze de îndată ce compania a demarat procedurile legale pentru recuperarea sumelor restante, iar presa a publicat această poveste.
S-a retras definitiv din politică în 2011, pe când ocupa rolul de purtător de cuvânt al Partidului Conservator, din cauza unor noi discuții cu privire la datoriile familiei sale.

 

4. Bronwyn Bishop, președinta Parlamentului din Australia

Bishop și-a dat demisia „din iubire și respect pentru instituția parlamentară și pentru poporul australian” după ce s-a aflat că a folosit bani publici pentru o deplasare de 80 km cu elicopterul în scopuri politice. Aceasta a promis că va rambursa ulterior suma de 3300 de euro și va adăuga din proprie inițiativă o penalizare de 25%. Alte promisiuni au vizat rambursarea sumelor folosite pentru transportul la nunțile unor colege.

 

5. Guvernul Letoniei

Valdis Dombrovskis, cel mai longeviv prim-ministru al Letoniei, și-a dat demisia în 2013 în urma prăbușirii tavanului unui supermarket din Riga, considerând a fi un act de responsabilitate în urma tragediei în care au murit 54 de oameni. Decizia a atras și căderea întregului său cabinet.

„Având în vedere întreaga tragedie și circumstanțele în care ea s-a produs, consider că țara are nevoie de un guvern care să fie susținut de o majoritate parlamentară pentru a rezolva problemele generate”, a declarat atunci Dombrovskis. Investigația ce a urmat a scos la iveală erori la proiectarea acoperișului clădirii și neglijența celor care aveau rolul de a le descoperi.

 

=
Pentru a primi mai multă inspirație pe această temă, recomand un articol Hotnews.ro din 2011.

Distribuie
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+

Marian Mănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *