Travel hacks (I): Cum să tai din costurile de călătorie

Poți să zbori 2000 de kilometri cu doar 10 euro, să te plimbi nelimitat cu trenul prin Europa la mai puțin de 10 euro pe zi, ori să ajungi de la Bruxelles la Londra cu doar un euro. Când vine vorba de cazare, alegerea e iarăși în mâinile tale: poți plăti de la un zâmbet în sus, în funcție posibilități, nevoi și dorințe.

Tot ceea ce am scris mai sus este cât se poate de real, iar în cele ce urmează o să aștern și online ceea ce povestesc destul de des persoanelor întâlnite offline. Câteva sfaturi și instrumente cu ajutorul cărora următoarea vacanță s-ar putea să fie mai ieftină în Tenerife decât la Mamaia sau Neptun.

(Întrebarea) Călător sau turist?

Este primul lucru care trebuie să îl clarifici pentru tine. Călătorul pune accent și pe plăcerea drumului spre o destinație, urmărește o poveste și experiențe. Turistul este cel care se deplasează pentru a-și satisface în primul rând o nevoie (odihnă, să petreacă concediul într-un alt loc decât acasă, să desfășoare o activitate ce este posibilă doar într-un anumit loc, să participe la un eveniment, etc).

Între călător și turist există diferențe de așteptări, flexibilitate și adaptabilitate. Dar mai ales de prețuri. Există inclusiv persoane care au găsit metode de a călători pe termen lung fără niciun ban.

(Regula) Agențiile de turism sunt inutile

Când ești foarte tânăr, de obicei nu prea ai resursele/nevoie să apelezi la una. Dar pe măsură ce se înaintează în vârstă, acestea sunt adesea folosite. Adevărul este că mult prea rar o agenție îți va oferi o destinație și anumite experiențe la costuri mai reduse decât dacă mergi în regim propriu.

(Condiția) Flexibilitate

Dacă nu concepi să renunți la câteva kilograme în plus de bagaje atunci când pleci în vacanță, câteva ore în plus prin aeroporturi ți se par un chin ori nu ai fi dispus să te abați de la cea mai scurtă și rapidă rută, probabil ești doar turist – ar putea să îți fie mai bine dacă apelezi la o agenție de turism. În cazul în care dispui de o minimă flexibilitate, articolul s-ar putea să te ajute și pe tine.

Oportunitatea 1. Companiile aeriene low-cost

Principala diferență între o companie aeriană low-cost și una clasică este astăzi prețul. Care de multe ori e cu până la douăzeci de ori mai mic la cele din prima categorie. Wizz Air și Ryanair sunt principalele companii low cost ce operează și în România, iar destinații precum  Milano, Bruxelles, Bologna, Bari, Frankfurt, Malaga, le poți găsi uneori și la 10 euro. Cu 100 de euro ai putea ajunge chiar și în Israel sau Emirate.

Vrei să ajungi în Maroc sau Islanda, dar ti se pare mare prețul de 250-300 de euro ce îl găsești? Combină mai multe zboruri low-cost până acolo. Sau beneficiază de așa numitele „prețuri eroare” la companii de linie. Dar astfel de trucuri o să le detaliez în articole viitoare.

294369_2465889294874_1852690994_n

Oportunitatea 2.  Abonamentele de tren

O altă bună variantă în Europa este să îți achiziționezi un pass pentru tren, cu ajutorul căruia poți călători chiar și cu mai puțin de 10 euro pe zi.

Cea mai ieftină opțiune este Balkan Flexipass, valabil în nu mai puțin de opt țări din zona Balcanilor. Poți alege să călătorești 5, 7, 10 sau 15 zile într-o lună, la orice clasă, cu orice tren, în orice direcţie din aceaste țări. Prețul pe o zi de călătorie pleacă de la doar 7 euro.

InterRail este cea de a doua variantă și te poate ajuta să vizitezi astăzi Viena, mâine Munchen, iar peste trei zile în Madrid. Funcționează la fel ca și Balkan Flexipass, fiind valabil pentru 5, 10, 15, 22 sau 30 de zile de călătorie, cu prețuri începând de la 13 euro (tineri sub 26 de ani) și 17 euro (peste 26).

Oportunitatea 3. Cu autocarul începând de la un euro

Nu știu ce părere aveți despre călătoritul cu autocarul, dar mi se par nesimțit de scumpe cursele din România spre Europa. Ei bine, restul continentului ne-a luat-o (din nou) înainte și a găsit modelul de business care îți permite să călătorești pe distanțe lungi (de până la 1000 km) cu tarife care încep uneori chiar și de la echivalentul a 4,5 lei. Megabus operează în Marea Britanie și alte șase state, Polskibus oferă destule rute interesante în Europa Centrală, iar FlixBus este o companie aflată momentan în expansiune. Altă ofertă interesantă este și abonamentul oferit de cei de la Eurolines, care poate să fie folosit și cu plecare din România.

Oportunitatea 4. Cazarea la prețul unui zâmbet

În ceea ce privește cazarea, opțiunile sunt, din nou, numeroase:

Couchsurfing.com  îți permite să stai gratuit la alți călători sau persoane dispuse să-și împartă locuința pentru câteva zile cu tine; poți să răsplătești gazda cu un zâmbet, o ciocolată sau gătind felul tău de mâncare preferat.

Airbnb.com  este un site prin intermediul căruia poți să închiriezi camere sau locuințe oferite de alți utilizatori, urmând să te bucuri de experiența de a trăi ca un localnic și să ai confort la prețuri mult inferioare celor practicate de hoteluri. Util mai ales dacă mergi alături de familie sau într-un grup de prieteni. Bonus: vei susține economia locală în mod direct!

Hostelurile sunt cele mai bune locuri pentrubt5n a cunoaște alți oameni. Sincer, chiar nu înțeleg de ce românii, chiar cei tineri, sunt reticenți în a alege acest tip de cazare. Îmi aduc aminte cum într-un hostel din Skopje am întâlnit un cuplu de americani de 55 și 58 de ani, profesori universitari, care mi-au explicat cum o cameră la patru stele ar fi pentru ei doar un mod de a se simți bătrâni și de a își permite să stea doar două săptămâni din cele șase planificate pentru călătoria îîn Europa. Prețurile într-un hostel pleacă și de la mai puțin de 5 euro, iar confortul este în unele cazuri comparabil cu cel al unui hotel.

 

 

Sper să vă fie util articolul. Voi detalia, în săptămânile ce urmează:

  • trucuri să zbori ieftin chiar și spre destinații îndepărtate :)
  • cum funcționează abonamentele pentru tren și autocar
  • instrumente și alte oportunități pentru cazare
  • călătoriile în stil nomad

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+

Marian Mănescu

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *