Site-urile fantomă și nevoia unor reglementări în online

Până recent se folosea adesea expresia referitoare la îndobitocirea populației cu televizorul. Ei bine, ultimele luni au adus la lumină zeci de site-uri care exploatează naivitatea populației în aprecierea surselor de informare și a veridicității informației. Apărute peste noapte, promovarea agresivă de care acestea beneficiază le-a transformat deja într-un instrument cu mare potențial de a influența și manipula într-o direcție sau alta. Lucian Mîndruță realizează pe blogul său o radiografie mai mult decât binevenită asupra acestor publicații online generatoare de știri fictive, lansând și niște ipoteze interesante cu privire la ceea ce s-ar putea afla în spate.

Fenomenul indică nevoia unor legi sau entități care să poată acționa asupra unor astfel de  manipulări și distorsionări ale fluxului de informații ce ajunge la utilizatorii de internet. Inevitabil se vor naște dezbateri, orice inițiativă referitoare la o eventuală cenzură a internetului având toate șansele să atingă zona sensibilă a libertății de exprimare. Dar și lipsa oricăror reglementări nu face decât să lase cale liberă acestor publicații „la negru”, care, cu intenție directă sau în goana după senzațional, contribuie prin informație falsă la formarea unor curente de opinie ce pot afecta echilibrul social. Rezultatele unui studiu efectuat în 2012 de Internet Society la nivel mondial, asupra a mai bine de 10000 de respondenți, a scos la iveală rezultate interesante în ceea ce privește internetul în societatea actuală și cum ar trebui să fie acesta gestionat. Nu mai putin de 86% dintre raspunsuri au identificat necesitatea apărării libertății de exprimare pe internet, dar în același timp a existat un procent ridicat al celor care consideră că este nevoie introducerea unor reglementări cu privire la activitatea în online (82%); 71% considerau utilă existența unui nivel minim de cenzură atunci când conținutul dăunează comunității.

Constituția României prevede în articolul 53 că restrângerea exercițiului unor drepturi poate fi dispusă pentru apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor. Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică, ori asemenea manipulări atentează la echilibrul și pacea socială într-un mod mult mai clar decât ceea ce se considera în urmă cu câțiva ani că reprezintă derapaje generate de libertatea totală oferită în online.  Un alt aspect diferit față de acum 5-6 ani, atunci când se purtau primele discuții privind o lege care să reglementeze conținutul din online, este creșterea numărului utilizatorilor români de internet; majoritatea celor care constituie această creștere vin din categorii de persoane care nu au capacitatea de a filtra informația în funcție de anumite criterii obiective.

legea internetului
Un lucru este sigur în toată această discuție: televizorul are astăzi o concurență solidă. Provocarea noastră este ca internetul să rămână doar mijloc de informare.

 

 

Distribuie
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+

Marian Mănescu

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *