Aspecte reale referitoare la criza refugiaților

Cea mai importantă temere și singurul argument al celor care în aceste zile militează împotriva deschiderii porților Uniunii pentru refugiați este cea cu privire la posibila infiltrare printre aceștia a unor simpatizanți ISIS. Dar de aici și până la eticheta criza drept o invazie musulmană,  așa cum sunt exprimate unele păreri în aceste zile, ar trebui să fie o cale lungă. Există, cel puțin în ceea ce privește refugiații veniți din Siria, aspecte ce pot fi observate cu ușurință din relatările mass-media de pe teren și analizele specialiștilor, care contrazic mulțimea de teorii conspiraționiste și afirmații venite să deturneze realitatea crizei umanitare.

Prima observație este legată de statutul pe care refugiații îl aveau la ei în țară, cei puțin în ceea ce îi privește pe cei de origine siriană. O mare parte a celor care astăzi caută azil în vestul Europei au reușit să ajungă până în această parte a lumii tocmai datorită faptului că aveau acasă o situație financiară stabilă – doctori,  ingineri IT sau profesori pot fi identificați aproape în fiecare dintre familiile care au fugit din calea războiului. Este mai degrabă uman să validăm nevoia acestora în condițiile actuale de a-și găsi un loc care să le ofere adăpost și speranțe pentru viitorul lor, decât să ne lansăm în etichetări negative. Siria era înaintea războiului mai degrabă o țară cu perspective decente, în ciuda regimului lui Bashar Al-Assad, după cum apreciază inclusiv primarul Londrei, Boris Johnson, într-un editorial pentru The Telegraph,  criticând în același timp lipsa de implicare a Occidentului în rezolvarea crizei începute acolo în urmă  cu patru ani.

„If the Syrians are deprived of their past, they will have no future. What future will there be for the country – with their economy in ruins, with the potential for tourism destroyed along with their cultural heritage? I perfectly accept that intervention has not often worked. It has been a disaster in Iraq; it has been a disaster in Libya. But can you honestly say that non-intervention in Syria has been a success? If we keep doing nothing about the nightmare in Syria, then frankly we must brace ourselves for an eternity of refugees, more people suffocating in airless cattle trucks at European motorway service stations, more people trying to climb the barbed wire that we are building around the European Union.” (Boris Johnson)

În al doilea rând, se impun anumite aprecieri și cu privire la procentul sirienilor care au luat calea Europei. Trebuie precizat în primul rând că nu mai puțin de 12 milioane au fost dislocați. Dintre aceștia, peste patru milioane au părăsit teritoriul țării, cei mai mulți fiind preluați de către Turcia (1,93 de milioane având oficial statut de refugiați la 25 august). In jurul a un milion au fost direcționați spre Liban, iar peste 600000 au ajuns în Iordan. Irak a fost o altă țară gazdă, însă expansiunea ISIS a forțat relocarea majorității celor care ajunseseră inițial în acest stat – de altfel o bună parte dintre aceștia au ajuns sau se numără printre cei care sunt în drum spre Europa. În ceea ce privește numărul sirienilor care au ajuns în Europa, acesta se ridica la 350000 până în luna iulie; ce-i drept, numărul a crescut în luna august.

Există totuși și câteva subiecte asupra cărora se discută prea puțin, chiar și în presa internațională.
Alături de refugiații sirieni au reușit să intre pe teritoriul Europei și un număr important de imigranți motivați în primul rând de rațiuni economice și proveniți în cea mai mare parte din tări africane. Chiar dacă aceștia reprezintă în acest moment un procent nu foarte mare, există riscul ca și acest fenomen să cunoască o explozie în următorul an de zile. Acesta este unul din motivele pentru care trebuie găsite soluții spre crearea unor rute sigure și introducerea unor modalități de control eficient al fluxului de refugiați, astfel urmând să scadă considerabil riscul infiltrării în spațiul european al unor afiliați ISIS.Vă recomand
Distribuie
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+

Marian Mănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *